onsdag 29 april 2009

Den plutokratiska demokraten

Hanne Kjöller finner det smakligt att jämföra piraterna utanför Somalias kust med piratrörelsen i Sverige. Man kan bara uttrycka sin uppgivenhet inför det faktum att Kjöller uppenbarligen fortfarande inte förstår vad piratrörelsen (som är så oerhört mycket större än The Pirate Bay) handlar om.

"Och jag insåg att det kanske fanns fler likheter mellan de svenska piraterna och deras somaliska kolleger än jag först trott. Att den övergripande gemensamma ideologiska överbyggnaden – eller affärsidén om man så vill – är densamma: att ta det någon annan äger och att sälja stöldgodset vidare."
Piratrörelsen handlar inte om att stjäla och sälja vidare. Piratrörelsen handlar om att stärka de fundamentala rättigheter till privatliv och rättssäkerhet, som sedan länge varit självklarheter i det svenska samhället. Nu får företag rättigheter att komma in och klampa runt i rättsväsendet som om de hade något där att göra. Då är det tamejfan ens förbannade plikt och skyldighet att som svensk medborgare inte stillasittande tiga och se på, utan att agera.

"Antipiratbyråns Henrik Pontén har under flera år utsatts för hot och trakasserier. Den ständigt anonyma piratmobben har idel idéer om vad man bör göra med Henrik Pontén och hur hans blod bör flyta."

Visst är det beklagligt att individer på egen hand uttalar hot eller trakasserar människor, men vad det har med piratrörelsen som sådan att göra, det vet jag inte. Piratrörelsen har alltid tagit avstånd från ickedemokratiska metoder. Men det är ju ett gammalt retoriskt knep att först tala om en företeelse och sedan tala om andra, från saken åtskilda, företeelser, för att på så sätt likställa dessa företeelser. Pirater i Somalia - Piratrörelsen i Sverige; The Pirate Bay - hot mot Henrik Pontén (och Monique Wadsted).

Beklagar, Hanne, men du är helt fel ute om du på det här sättet försöker sammanlänka piratrörelsen med somaliska brottslingar, hot om våld och kränkningar. Du teoretiserar kring ett ämne som du uppenbarligen inte förstår, eftersom du bara tar till dig ena sidans åsikter och intressen. För ska vi nu göra osakliga, ogrundade uppställda jämförelser kan vi ju alltid göra dessa:

Antipiratbyrån, IFPI, MPAA, m.fl. - Maffian.
Dagens Nyheter - Den Svenske Nationalsocialisten.

Antipiratbyrån, som använder hot, mutor och korruption för att vända saker och ting till sin fördel, finansierade av lobbyorganisationer som söker främja sina egna ekonomiska intressen framför de medborgarrättigheter vi har i det här landet.

Dagens Nyheter, som publicerar falsarium och sedan vägrar ta tillbaka yttrandena; som är en tidsskrift. Det sistnämnda är väl egentligen tillräckligt för att med Hannes logik koppla samman DN och DSN med samma tyngd som somaliska pirater och piratrörelsen i Sverige kan sammankopplas? Dessutom har de ju nästan samma förkortning!

Detta kan naturligtvis göras in absurdum, men den här sortens försök till hån och förtal får ses som ett framsteg. Enligt Ghandi: "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win".

Mina damer och herrar, vi är på steg 2,5 på "Ghandiskalan".

Peter Danowsky är som vanligt mediekåt och fortsätter med sin maktfullkomliga, oprofessionella litania, denna gång i SvD:
"Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden."
... apropå att Tele2 inte tänker lagra uppgifter om kundernas IP-nummer. Sedan när är Peter Danowsky en del av den lagstiftande församlingen? Och det är ju intressant att den här sortens hot går i princip ouppmärksammade. "Om ni inte gör som vi bestämt tänker vi se till att ni blir kriminella". Men det är klart, kan man jaga privatpersoner, kosta vad det kosta vill, kan man väl klämma åt ett företag också? Helst med skärmdumpar som bevisning.

Megalomani.

Karl Sigfrid (m) försöker haka på, och uppmanar företagen att inte lagra IP-nummer. Tyvärr representerar inte Kalle majoriteten. Däremot visar Ponténs uttalande tidigare i veckan att han inte förstår vad han och hans organisation ställt till med: vi hade ju redan en ypperligt fungerande lagstiftning innan IPRED - nätpedofiler åkte fast trots att företagen inte fick begära ut personuppgifter. Nu tvingar den lagstiftning som antipiratmaffian mutat fram internetoperatörerna att underlätta för pedofilerna. Well done, Pontén!

Det är inte bara dina finansiärer som är intresserade av att upphovsrätten "stärks", Pontén.

Det blev ett ganska rörigt inlägg det här, men det får stå kvar som det är. Om någon upptäcker direkta felaktigheter får ni gärna påpeka dessa (jag är fortfarande lite morgonslö).

Alla tillönskas en fortsatt trevlig dag!

Passa på att läsa det här också.

Från den 20:e maj till och med den 7:e juni kan du rösta i valet till Europaparlamentet. Piratpartiet värnar om integriteten, vill reformera upphovsrättslagstiftningen och verka för ett friare samhälle - både online och AFK. Så här röstar du på Piratpartiet!

1 kommentar:

  1. Bra! Du behöver inte alls beklaga dig och påstå att du är rörig. Dina resonemang är klara som vatten!

    SvaraRadera