lördag 2 maj 2009

Blinda skribenter och papegojjournalistik

Mats Skogkär på Sydsvenskan lyckas stoppa foten i munnen både en och två gånger när han skriver om "enögda pirater".

När obduktionsbilder från polisutredningen om barnamorden i Arboga gjordes tillgängliga via The Pirate Bay innebar det knappast en seger för den personliga integriteten. Snarare ett övergrepp mot de mördade barnen och deras anhöriga.

När barnens far kontaktade The Pirate Bay och bad dem att ta bort länkarna löd svaret:

”Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej.”

För det första var det inte obduktionsbilderna som gjordes tillgängliga, det var hela polisutredningen och åtalet, som kan begäras ut av vem som helst, eftersom det är en offentlig handling, och alltså inte det minsta otillgänglig till massan. Varför den råkade hamna på The Pirate Bay kan jag bara spekulera i, men ett stort allmänintresse för fallet kan ju ha att göra med saken, eller hur? Om det är någon som alltså har begått ett övergrepp mot de mördade barnen och deras anhöriga är det ju i så fall åklagaren, som inkluderade obduktionsbilderna i åtalet och staten, som följer offentlighetsprincipen.

För det andra var det inte barnens far som kontaktade The Pirate Bay, det var dennes sambo, som utan att presentera sig närmare gång på gång krävde att länken skulle tas bort. Till slut var det någon moderator som tappade humöret och fräste ifrån. Är det så konstigt?

För det tredje buntas för femtioelfte gången i ordningen Piratpartiet ihop med The Pirate Bay i samma "piratröra" och ingen åtskillnad görs. Att många piratpartister sympatiserar med TPB-gänget är inte samma sak som att det finns någon reell koppling mellan två vitt skilda aktörer, med olika agendor.
Det finns en inbyggd och grundläggande motsättning i Piratpartiets lövtunna politiska program. Å ena sidan framställs skyddet av den personliga integriteten som partiets viktigaste fråga. Å andra sidan förefaller partiet vara motståndare till i stort sett alla former av kontroll och reglering av internet [sic].
Det är ingen motsättning, Mats, även om det är lätt att förstå av ditt övriga resonemang, att du gärna vill att det ska framstå som det. Piratpartiet är inte emot alla former av kontroll och reglering av Internet, men vi är emot de former av repressiv totalitärianism som tar sig uttryck i Datalagringsdirektivet, ACTA, IPRED1 och FRA. Det handlar nämligen inte om kontroll och reglering, det handlar om att försöka lagstifta bort självklara och nödvändiga rättigheter, vars existens är en förutsättning för att Internet ska kunna existera överhuvudtaget.

Vad är nästa steg, efter att dessa vansinnesdirektiv översatts till lagar? Ska det bli förbjudet att länka till andra webbplatser från sin hemsida, eftersom det kan leda till något olagligt tjugofem länkar längre ner i kedjan? Ska det bli förbjudet att ha bilder på sin hemsida, eftersom dessa kan användas av terrorister i utpressarbrev? Ska vi ha en återgång till det uppringda surfandet, där man fick betala en minuttaxa istället för en flatrate?

Vill vi verkligen bli ett tekniskt U-land?

På Newsmill skriver Samuel Siren, 49, om varför alla som har lite vett bakom pannbenet bör rösta på Piratpartiet. Läsvärt och intressant också för den som fått för sig den skeva uppfattningen att Piratpartiet har som enda och yttersta mål att göra fildelning av upphovsrättsskyddat material lagligt.

Medan medias älsklingar Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted gör sig själva till galjonsfigurer för den bakåtsträvande multimediaindustrin, som väl ingen som hängt med i turerna runt Spectrial tar på fullt allvar länge, tar Nya Zealand nya tag och skrotar upphovsrättslagstiftningen, med syfte att reformera den till en modern standard.

Under tiden hänger Bob Hund med i svängarna (?) och diskuterar bland annat sitt singelsläpp i ett enda exemplar som gick för 3650 dollar (!).

Läs här om ett "intressant" projekt. Är det någon som tvivlar på att det inte kommer att användas i det syfte det skapas? Att det istället kommer att handla om att jaga illegala fildelare?

Anna Troberg skrev om 5,1%, liksom Bitchslap Barbie och Calandrella (som är bra som vanligt!). Christian uttrycker optimism, Opassande reagerar, projO tycker och Rick tar avstamp.

Piratrörelsen är på frammarsch. Mot Bryssel!

Från den 20:e maj till och med den 7:e juni kan du rösta i valet till Europaparlamentet. Piratpartiet värnar om integriteten, vill reformera upphovsrättslagstiftningen och verka för ett friare samhälle - både online och AFK. Så här röstar du på Piratpartiet!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar